VIOLENȚA ÎN ȘCOLI. Ministrul Educației propune alt regulament școlar. Ce se va schimba

VIOLENȚA ÎN ȘCOLI. Ministrul Educației propune alt regulament școlar. Ce se va schimba
Publicat: 19/10/2012, 17:04
Actualizat: 22/10/2014, 21:28

Cazul elevului înjunghiat la o școală din Voluntari a determinat-o pe ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, să schimbe regulamentul școlar pentru ca elevii să fie mai bine păziți. Nu numai cazul de la Voluntari impune schimbarea regulamentului, măsura fiind luată și ca urmare a cazurilor tot mai dese de violență petrecute de la începutul anului școlar și până acum. Ministrul Educației a declarat la Gândul Live că a discutat cu ministrul de Interne și că școlile vor fi mult mai bine păzite de polițiști și jandarmi.

Andronescu a spus că regulile pentru elevi se vor schimba cel mai târziu la începutul lunii noiembrie. Concret, se va schimba în principal modul în care se va face accesul în școală. Instituția va fi păzită mult mai strict, iar vizitatorii care au treabă în școli vor fi însoțiți pe tot timpul vizitei. Cel puțin asta își propune ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației vrea ca toate școlile să adopte măsurile propuse, pentru că acum nu toată lumea respectă cu strictețe paza în școli.

„Cred că trebuie să avem niște reguli foarte precise. De exemplu, eu nu aș lăsa nicio persoană străină să se plimbe singură prin școală. Aș cere profesorului de serviciu să însoțească persoana respectivă acolo unde are treabă. Apoi, la sfârșitul întrevederii, același profesor de serviciu ar conduce spre ieșire vizitatorul. Mai mult, în timpul orelor, poarta ar trebui să rămână închisă”, a precizat ministrul Educației.

Ea a mai spus că împreună cu ministerul Internelor Administrației și Internelor să găsească soluții și pentru stoparea violenței în afara școlii.

Noul regulament al elevilor va prevede ca fiecare școală să aibă profesori de serviciu să aibă obligația să însoțească persoanele străine care intră în unitatea de învățămînt cu diverse probleme. În plus, poarta școlii va rămâne închisă pe toată durata orelor.

Stelian Fedorca, secretar de stat la Ministerul Educației, arată că regulamentul va fi corelat cu legea educației naționale. „Încă nu știm cum va arăta. În prezent se lucrează în mai multe comisii, dar se vor transpune anumite pasaje din lege pentru că trebuie actualizat cu legea educației”, a spus Stelian Fedorca, care este și șeful comisiei antiviolență de la Ministerul Educației.

Elevii vor profesor de serviciu pentru fiecare etaj

Reprezentanții elevilor susțin că au cerut Ministerului Educației încă din luna februarie să facă parte din comisia națională antiviolență în școli înființată anul acesta de fostul ministru Liviu Pop, dar până acum nu au primit niciun răspuns. „Doamna ministru susține această idee a profesorilor de serviciu, dar noi propunem ca pe fiecare etaj ar trebui să existe un profesor de serviciu. Pentru că unul singur nu poate știi tot ce se întâmplă în toată școala. Pe lângă aceștia ar trebui să existe în continuare elevii de serviciu, care să înregistreze persoanele și care să îndrume elevii către cancelarie”, a spus Andrei Petre, președintele Consiliului Național al Elevilor.

„Noi vrem ca cineva să facă parte din comisia națională antiviolență pentru că așa am putea interveni, noi știm cel mai bine ce fac elevii”, a argumetat șeful elevilor. Andrei Petre susține că paza în școli ar trebui asigurată de polițiști și jandarmi. „E foarte important ca paza să nu fie plătită de elevi și părinți. Pentru că în acest fel unele școli rămân nepăzite. Noi mai vrem ca ministerul să oblige toate școlile să aibă ecusoane pentru că astfel elevii și bătăușii vor fi identificați mai ușor. În plus, noi propunem ca atunci când există cazuri grave de violență elevii respectivi să meargă la psiholog pentru consiliere”, a precizat Andrei Petre.

Consilierul pe problemele elevilor al ministrului Educației, Albert Craiu, arată că prin noul regulament se vor înăspri pedepselor legate de violența în școli. „Este clar că există prea multe cazuri de violență între elevi în școală și acest lucru este inadmisibil. Orice nouă schimbare în bine a regulamentului va aduce și un număr mai scăzut de violență în școală. Mi-aș dori să nu mai existe astfel de cazuri, deoarece elevii trebuie să formeze un grup unit. Când se va finaliza noul regulament îl vom comunica”, susține Albert Craiu.

Ce spun părinții: trebuie să stăm mai aproape de școală

La rândul lor, părinții de la Asociația Națională a Federațiilor de Părinți susțin că orice schimbare a regulamentului școlar nu face decât să aducă liniște în școală. „În prezent, actualul regulament școlar nu prevede pârghii pentru ca profesorii să poată interveni în violența dintre copii. Cel mult poate să stopeze violența, dar atât”, a spus Mihaela Gună, președintele asociației de părinți la nivel național.

Ea mai spune că nici părinții nu au fost invitați să facă parte din comisia națională antiviolență. „Noi am aflat de o comisie antiviolență în școli abia după ce a fost înființată, iar din această comisie lipsește tocmai părintele care ar trebui să știe ce se întâmplă în școală”, a mai spus Mihaela Gună. Ea a mai spus că părinții propun ca parteneriatul dintre familie și școală să fie pus în practică.

„Trebuie să avem personal specializat pentru paza în școală. Pe de altă parte, trebuie să-i convingem și pe părinți să-și educe copiii și să le spună că nu cu violența se rezolvă problemele. După cum am văzut și zilele trecute părinții sunt cei care folosesc violența uneori pentru a-și rezolva problemele”, a mai spus Mihaela Gună.

Datele de la Ministerul Educației arată că în anul școlar trecut numărul cazurilor de violență înregistrate în școli a fost de 4131, dar aici intră nu numai bătăile dintre elevi, ci și consum de alcool, discriminare și însușire de bunuri găsite.

Poliția: numărul elevilor bătăuși a scăzut în anul 2011-2012

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Raluca Seucan, arată că în ciuda cazurilor tot mai dese de violență din ultima perioadă, numărul cazurilor înregistrate la nivel național în anul școlar 2011-2012 a scăzut cu 26,8%, față de anul 2010-2011. „Noi asigurăm ordinea și liniștea publică în zona adiacentă unităților de învățământ, în interior iintervenim doar în urma unei sesizări prealabile. Datele înrregistrate de noi arată că a scăzut atât numărul de de infracțiuni, cât și numprul elevilor autori de infracțiuni”, a spus Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Statisticile de la Poliție arată că în anul de învățământ 2011/2012 infracțiunile care implică violență sunt în scădere după cum urmează: tâlhărie- cu 16,7% ,amenințare- cu 38,9%, distrugere – cu 13,6%, vătămarea corporală- cu 47%, lovire sau alte violențe- cu 0,4%.

Ce prevede în prezent regulamentul școlar

În prezent fiecare școală are propriul regulament școlar care se bazeaza pe regulamentul școlar adoptat la nivel național în 2005.

Prin acest regulament elevul are obligația să vină zilnic la orele de curs și să respecteze personalul didactic și nedidactic, dar și colegii de clasă și pe cei din școală.

De asemenea, regulamentul prevede ca elevii să aibă un comportament adecvat la toate activitățile școlare și extrașcolare, în pauze, și în drumul de la și spre școală.

Elevii sunt obligați să închidă telefonul mobil în timpul orelor de curs, să respingă materialele cu caracter obscen, să nu fumeze și să consume băuturi alcoolice sau a droguri. Ei nu trebuie să folosească armele și petardelor, dar și să evite provocărea pagubelor și a violenței de orice fel.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării